tisdag 19 juni 2012

August Eklöfs park i Borgå

Allium och syren på stam.

Den relativt nya August Eklöfs park i Borgå är framför allt lökväxternas park! Tyvärr glömde jag fotografera då parken var som bäst i våras, men visst kan parken visa på blomrikedom också nu. Nästa vår ska jag absolut fotografera tulpan- och narcissprakten!

Parken ligger mellan den nya stadsdelen med trähus vid ån och konstfabriken (I konstfabriken finns/arrangeras utställningar, musikevenemanget Avanti, Yrjö A. Jänttis konstsamling, Biorex, restauranger, artoteket Konsta, ateljéer...). Parken börjar vid gångbron (med plats för hänglås om något brudpar vill hänga på den romantiska trenden) och är egentligen enkelt uttryckt rabatter vid sidan om en cykel- och promenadväg. Vid gångbron finns också en annan sevärdhet för trädgårdsnördar: en liten park med flera olika klematis, men det återkommer jag till i ett senare inlägg.


Den avlånga parken är nu indelad i färg: Ena delen är en ljusare blå-vit-rosa längd (bl.a. lupiner, tulpaner, klematis) och den andra har starkare färg i rött, gult och blått (lupiner, iris). Mellan dem finns vatten och rabatter i markhöjd med växter i vitt (syren på stam), grönt (sedum) och lila (allium). I mitten ett svart konstverk format som ett enkelt lusthus man kan gå in i.

Det här inlägget blev långt, eftersom jag har många foton :) Fotografierna kommer enligt växter i den vänstra delen sett mot bron (växter med starkare färger), växter i den högra delen (i svagare färg), mitten av parken och sist några närbilder på gabionerna (nätkorgarna som rabatterna är uppbyggda med) samt på det vackra konstverket. Bland fotografierna kommer också mina kommentarer och sist lite romantiskt skvaller.

Men först några foton där man ser lite större delar av parken. Här foton mot den starkare färgskalan, vilket passar bra ihop med de röda husen:
 
I mitten av parken finns två likadana avlånga fontäner som bildar vackra bäckar.

Allium och syren på stam.

I förgrunden ser man början på delen med lite ljusare färgskala i blått-rosa-vitt, sedan mittendelens vita syrener och lila allium, samt konstverket i svart och längst bak sista delen av den starkare färgdelens växter (vildvin på staketet.)

Näva, pioner, vit syren på stam, allium, vildvin...
Två likadana fontäner med bäckparti utgör mitten av den avlånga parken. Rabatterna med ljusare färgsättning till höger.


Den mer färgstarka delen

Nektarjakt
Iris. I jugend/art nouveau ser man ofta irisen. Irisen har klara färger. Mest tänker man på den vanliga blåa Iris germanica, men också den gula irisen är väldigt fin. Det finns iris i olika höjder. Många tror att den kraftiga klumpen är en tjock rot, men det är bara en stamdel, rötterna är under den. "Klumpen" placeras till hälften ovan jord. Man delar irisen med en spade. Gräv ordentligt under iris, så du inte skadar de små rötterna! De flesta irissorter vill ha en fuktig jord, men inte alla. Irisfabriken i Borgå (1897-1902) är känd för sina keramikföremål och möbler i jugendstil. Om jag minns rätt, så har Borgå Irisfabrikens grundare Louis Sparre att tacka för att den gamla stadsdelen fortfarande finns. På en nyårsafton lär han ha hållit ett brandtal för bevarandet och fått folket på sin sida.
Lupiner

Trenden just nu är att ha en naturlig äng som förebild, också då man har typiska trädgårdsväxter såsom pioner. Man ska gärna plocka in "vilda" växter som lupiner eller t.o.m. ogräs som älgört (det allra senaste enligt en engelsk dokumentär jag såg nyss. Älgört finns inte i denna park.). Tanken är att få rabatten att se väldigt lättskött och vild ut, men egentligen är den planerad med centimetersnoggrannhet för bästa "vårdslösa" resultat. I den här parken är dock de flesta växter noggrant placerade i traditionella grupper, också det mycket vackert.

Iris och tulpaner
Allium

Växter i den blå-vit-rosa delen

Näva. Nävornas blommor är oftast rosa-lila och finns i olika höjder. Särskilt höga blir de dock aldrig, högst 60 cm skulle jag tro. En del har ett mer kompakt växtsätt än andra. De passar bra som kantväxt. Nävor växer också vilt i Finland.
Om du vill ha lång tulpantid, ska du satsa på olika sorter. Flocktulpanerna brukar vara de första, sedan blommar de högre. Ett annat tips är att sätta några av lökarna upp och ner. Då tar det längre tid för tulpanen att växa och den löken blommar alltså senare än de "rätt" vända lökarna.

Tyvärr har jag ingen aning vad den här skönheten heter. Någon som vet?
Klematis. Klematis kan odlas i krukor!!! Det finns klematis för alla lägen, zoner och i en massa färger. Det finns klematis med öppna blommor och klematis med blommor som klockor. Klematis är en fängslande växt!
Flocktulpanens fröställningar
Lupiner. Lupinerna är vackra, men har mer och mer tagit sig in i Finlands natur och räknas nu som ett ogräs som bör bekämpas. Har man lupiner på sin gård ska man plocka bort frökapslarna och bränna dem för att undvika att lupiner förvildas in i naturen. Man ska absolut aldrig föra lupiner eller frön ut i naturen!
Lupinens knopp





I mitten av parken finns två fontäner, ett konstverk och flera sedumarter, allium och vit syren på stam

Parken har flera sedumarter. Sedum bildar naturligt rundade former och här blir effekten som ett mjukt rullande hav. Jag räknade till sju olika sorter.


Minst sju olika sorters sedum! Sedum är en mycket lättskött växt som tål torka och trivs i mager jord.
Allium, sedum och utblommade narcisser.


Gräs är effektfullt!


Sedumpartierna i mitten är vid marknivå medan rabatterna vid sidorna är upphöjda med gabioner (nätkorgar med sten i).


Mycket vackert då man låter sedum bilda en mjuk kant. Passar bra till den strama kanten av sten mittemot.



Bakom den här delen har arbetet med det nya bostadsområdet börjat. Det ska bli intressant att se hur den kommer att passa in med den nya trästadsdelen och framför allt, den lilla vackra parken.

Till sist en liten historielektion :)
Konstverket Lantdagstriptyk i mitten av parken restes till minnet av att 200 år gått sedan lantdagens öppnande 1809. Lantdagen 1809 var en viktig milstolpe i Finlands väg mot självständighet. Finland var då en del av Ryssland och tsaren lovade under sitt besök bl.a. att de gamla svenska lagarna Finland hade kvar från den svenska tiden fick fortsättingsvis användas.

Vill du veta mer om tsar Alexander och hans affär med unga fröken Ulrika Möllersvärd, klicka här.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar